V regióne došlo k vzostupu akútnych respiračných ochorení

28.01.2011 Celý región

Vranov nad Topľou 28. januára (TASR) - Epidemiológovia vo Vranove nad Topľou zaznamenali počas tohto týždňa zatiaľ najvyššiu chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v regióne za uplynulé mesiace.
Vo Vranovskom okrese je v tejto súvislosti zatvorených 13 základných a materských škôl.
Oproti minulému týždňu došlo k vzostupu chorobnosti asi o 200 nových prípadov. \"Ide približne o 1000 chorých na 100.000 obyvateľov, \" informovala TASR Valéria Sládeková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo Vranove nad Topľou.
Zvýšenie chorobnosti sa prejavilo aj v zatvorení viacerých základných a materských škôl. Od 12. do 26. januára zatvorili svoje brány pre tzv. chrípkové prázdniny školské zariadenia v Žalobíne, Ondavských Matiašovciach, Slovenskej Kajni, Vyšnom Žipove, Nižnom Hrušove, Holčíkovciach, Kučíne, Nižnom Hrabovci a Ďapalovciach. Chorobnosť žiakov sa pohybuje od 22 do 66 percent.
Podľa Sládekovej slov sa v regióne potvrdilo od začiatku tohto roka u šiestich dospelých ochorenie na chrípku typu A(H1N1). \"Evidujeme aj jeden prípad, zatiaľ teda podozrenie, na ťažký priebeh chrípky, ktorej hovoríme SARI. Ide o gravidnú pacientku, ktorá je momentálne hospitalizovaná na oddelení akútnej a intenzívnej medicíny vo vranovskej nemocnici, \" podotkla Sládeková.
Podľa jej slov je stále vhodnou prevenciou pred chrípkovým ochorením očkovanie.
 

Vyberte región